FEMMIE DUIVEN

Wol en henna

 

Marabout

textiel, henna, borduursel, polystyreen korrels, e.a., hoogte: 105 cm, 2011

 

Een oud fluwelen gordijn, geborduurd met smokwerk en ingesmeerd met henna. De henna vult de omgeving met geur. Een geur van gastvrijheid, troost, genezing, levenskracht. De structuur van het smokwerk en de bolle vorm refereren aan de architectuur van de kleine gebouwtjes verstrooid in het Afrikaanse landschap. Het zijn begraafplaatsen van marabouts, vereerd door pelgrims vanwege hun wijsheid en vermogen mensen te genezen tijdens hun leven.


 

 


 

 

Baby Toe, 2010

 

Een ‘teen’ van ruwe schapenwol, vorm gegeven door hem in te bakeren met een dikke lont wol zoals de nomaden in Marokko dit doen met hun baby's. Wol en henna, symbolisch voor overleving, troost, genezing en levenskracht.

 

 

Baby Toe, 2010

A 'toe' of raw sheep's wool formed by swaddling it with a thick skein of wool, like the Moroccan nomads do with their babies. Wool and henna, symbolic for surviving, comfort, healing and life force.


 

 


 

 

Merhaba

 

fluwelen gordijn, henna,borduursel, hout, hoogte:158 cm, 2012

Merhaba betekent welkom in het Arabisch en is een veel voorkomend woord in de landen waar ik rondreis. Vaak worden handen en voeten met henna versierd als welkomst ritueel. In de Arabische en Noord Afrikaanse cultuur dient henna bovendien als geneeskrachtig en verzorgend middel. Het wordt zelfs soms gebruikt bij het spalken van botbreuken.